Cele mai comune tipuri de dăunători
Gândacii, furnicile, muștele de fructe, muștele de scurgere, peștii de argint și dăunătorii de cămară, cum ar fi gândacii și gărgărițele, sunt cei mai răspândiți dăunători în bucătărie. Aceste insecte nedorite se ascund în aparatele de bucătărie, chiuvete, dulapuri sau canale de scurgere, în special în locurile umede de sub chiuvete.
Gândacii iubesc bucătăriile, deoarece oferă trei dintre elementele esențiale de care dăunătorii au nevoie pentru a supraviețui: hrană, apă și adăpost. Când temperatura scade, bucătăria devine un loc de adăpost deosebit de atractiv pentru dăunătorii care caută adăpost și întreținere. Abundența de hrană și umiditate din această zonă gospodărească, împreună cu căldura oferită de aparatele de gătit, ajută dăunătorii să se simtă ca acasă, în bucătărie. În plus, dulapurile aglomerate și gunoiul servesc drept locuri ideale de cuibărit pentru rozătoare. Asemănător băilor, robinetele care curg sau aparatele frigorifice pot cauza acumularea de umezeală, doar atrăgând și mai mult insectele în bucătărie.
1. Gândaci (Blattella germanica)
Gândacii sunt una dintre cele mai frecvente insecte de bucătărie care încalcă codul de sănătate în restaurante și alte bucătării comerciale, dar infestează frecvent și bucătăriile casnice.
Gândacii de bucătărie au adesea un aspect al corpului plat, de formă ovală și o culoare a pielii maro-roșcată. Au șase picioare și antene lungi. Lungimea tipică la care va crește este de 5,12 inci. De asemenea, puteți recunoaște gândacii după excrementele lor. Ei produc mici excremente fecale care seamănă cu bucăți de cafea măcinată sau piper negru. Este posibil să observați, de asemenea, pete pe suprafețele pe care s-au târât.
Gândacii preferă să se ascundă ziua și sunt cei mai activi noaptea. Ei prefera zonele calde și întunecate, în special în jurul elementelor care includ frigiderul și uscătorul de rufe. Gândacii sunt atrași de alimente și umiditate și apar adesea în apropierea surselor de apă, cum ar fi chiuvete, țevi și canale de scurgere.
2. Furnici (Tapinoma sessile)
Furnicile de bucătărie sunt o problemă comună a dăunătorilor în multe case de pe tot globul. Deși sunt o pacoste, puteți identifica cu ușurință aceste insecte plictisitoare. Ei prezintă două antene pe cap, o talie subțire cu un corp bulbos și șase picioare. În general, aspectul lor este strălucitor și fără păr. Acestea pot varia de la roșu, maro și negru și pot crește în lungime de la 1/16 și 1/8 de inci.
Observarea obiceiurilor acestor mici dăunători vă poate ajuta să le identificați. De exemplu, probabil că aveți de-a face cu furnici de bucătărie dacă vedeți o serie de furnici care se deplasează direct de la o sursă de hrană la cuibul lor. În plus, puteți observa și furnici în număr mare în apropierea scurgerilor dulci sau siropoase, cum ar fi cele de la băuturi răcoritoare, miere sau gem.
3. Muștele de fructe (Drosophila melanogaster)
Adulții de muscă de fructe măsoară 0,125 inci în lungime, cu un corp bronzat sau galben-maroniu și ochi roșii. Au aripi transparente cu vene recunoscute și păr scurt care le acoperă corpul. Muștele de fructe sunt atrase de produse supra coapte sau putrezite și de lucruri dulci precum sucul de fructe și vinul. În plus, ei tind să fie atrași de regiunile umede, cum ar fi canalele de scurgere și depozitele de gunoi.
3. Muștele de fructe (Drosophila melanogaster)
Locurile umede atrag muștele de scurgere, în special cele cu apă stagnată, materie organică în descompunere și bacterii. Ca urmare a atracției lor față de depozitele de gunoi, unde se hrănesc cu resturi de mâncare și material organic care se adună în țevi, se găsesc frecvent în bucătării. Aceste insecte sunt muște minuscule, care nu mușcă, care înconjoară canalele de scurgere și canalizare. Muștele de scurgere sunt, de asemenea, denumite „muște de canalizare” sau „muștele moliei”. Multe dintre aceste muște sunt maro sau negre, cu antene lungi și aripi ținute peste corp atunci când sunt în repaus. Au un aspect texturat neclar, asemănător moliei.
Muștele de scurgere se disting prin dimensiunea lor, deoarece par mai mici decât muștele de fructe. Acești țâșni măsoară aproximativ 1/8 inci în lungime. Ei au, de asemenea, modele de vene caracteristice pe aripi, care le deosebesc de alte soiuri de muște.
4. Muștele de scurgere (Psychodidae)
Locurile umede atrag muștele de scurgere, în special cele cu apă stagnată, materie organică în descompunere și bacterii. Ca urmare a atracției lor față de depozitele de gunoi, unde se hrănesc cu resturi de mâncare și material organic care se adună în țevi, se găsesc frecvent în bucătării. Aceste insecte sunt muște minuscule, care nu mușcă, care înconjoară canalele de scurgere și canalizare. Muștele de scurgere sunt, de asemenea, denumite „muște de canalizare” sau „muștele moliei”. Multe dintre aceste muște sunt maro sau negre, cu antene lungi și aripi ținute peste corp atunci când sunt în repaus. Au un aspect texturat neclar, asemănător moliei.
Muștele de scurgere se disting prin dimensiunea lor, deoarece par mai mici decât muștele de fructe. Acești țâșni măsoară aproximativ 1/8 inci în lungime. Ei au, de asemenea, modele de vene caracteristice pe aripi, care le deosebesc de alte soiuri de muște.
5. Pește de argint (Lepisma saccharina)
Aceste insecte alunecătoare prezintă corpuri lungi, plate și zvelte și solzi albastru-argintiu sau gri care le acoperă corpul. Peștii de argint adulți au de obicei 0,5 până la 1 inci lungime, cu două antene lungi și trei peri lungi în spatele corpului.
Peștii de argint sunt nocturni și le plac locurile umede și întunecate. Se hrănesc cu diverse materiale, inclusiv cutii cu amidon, hârtie și carton. De asemenea, pot mânca mucegai și insecte moarte care se ascund în zonele invizibile din bucătărie.
Dăunători de cămară în bucătărie
Denumiți ca dăunători de produse depozitate sau dăunători de cămară, gândacii de cereale comerciali și moliile indiene au tendința de a gravita spre dulapuri de bucătărie și cămară datorită gusturilor lor specifice. După cum sugerează și numele lor, gândacii comerciali de cereale se găsesc de obicei hrănindu-se cu cereale, cum ar fi cereale și produse care conțin porumb sau făină de porumb. Pe de altă parte, moliile indiene au o dietă mai echilibrată, constând din fructe uscate, nuci și hrană pentru animale de companie.
1. Gândacul de făină (Tribolium confusum)
Gândacul de făină își trage numele de la faptul că se găsește în mod obișnuit în făină și cereale. Este un gândac mic, maro-roșcat, cu o lungime de aproximativ 1/8 inci. Gândacul are capul separat de torace, iar corpul este alungit și turtit. Antenele sale sunt aproape de aceeași lungime ca și capul și toracele combinate. Gândacii de făină sunt recunoscuți pentru reproducerea lor rapidă, ceea ce îi face o problemă comună în cămară.
2. Gândacul de farmacie (Stegobium paniceum)
Acest gândac este o insectă maronie care are capacitatea de a roade ambalajele și de a infesta alimentele uscate depozitate și medicamentele. Gândacul adult are o formă distinctă, alungită și are o lungime de aproximativ 1/16 până la 3/32 inci. Perii fine îi acoperă corpul, iar învelișurile aripilor au creste longitudinale.
3. Gândacul cu dinți de ferăstrău (Oryzaephilus surinamensis)
Gândacii de cereale cu dinți de ferăstrău infestează o gamă largă de produse alimentare uscate, inclusiv grâu, cereale, paste, fructe uscate și hrană pentru animale de companie. Numele gândacului se referă la crestele paralele cu corpul de pe acoperirile aripilor sale, dându-i aspectul de proiecție ca un ferăstrău.
4. Gărgărițele de orez (Sitophilus oryzae)
Această insectă mică, maro, cunoscută sub numele de gărgărița orezului, este un dăunător comun care infestează cerealele, inclusiv orezul, grâul, porumbul și orzul. Corpul gărgăriței adulte prezintă o formă a corpului alungită și turtită și are o lungime între 1/8 și 3/16 inci. În comparație cu bărbații, femelele au nasul mai lung și capetele extinse. Vârfurile antenelor cu coate sunt forme mici de club. Gândacul are acoperiri de aripi acoperite în gropi minuscule de puncte roșiatice, iar abdomenul său pare mai scurt decât învelișurile.
Dacă vedeți oricare dintre semnele de mai sus în casa dvs. sau aveți nevoie de ajutor pentru a identifica o infestare în bucătărie, contactați un specialist Mesacco 3D.
Cum să scapi de insectele din bucătărie
1.Gândaci de bucătărie
Este esențial să vă asigurați că nu există umiditate suplimentară sau resturi alimentare pe blaturi sau în spatele aparatelor dacă doriți să îndepărtați gândacii din bucătărie. Puteți face un aluat din acid boric, făină și zahăr pentru a produce capcane pentru gândaci. Puneți capcanele în spatele dulapurilor și sertarelor și sub chiuvete și cuptoare. Acidul boric distruge insectele de bucătărie pe măsură ce dulceața le atrage.
2.Furnicile
Primul pas în a scăpa de furnicile de bucătărie este determinarea originii acestora. Căutați urmele lor, care sunt adesea evidente în apropierea surselor de hrană, cum ar fi tejghele, dulapuri și rafturi de cămară. Scrieți cu cretă punctele de intrare în casa dvs. dacă colonia de furnici cuibărește în bucătărie. Capcanele pentru furnici sunt o altă opțiune de luat în considerare dacă doriți să țineți furnicile la distanță și să le reduceți populația în interior.
3.Musculițe
Infestările cu muștele fructelor pot fi prevenite și controlate prin depozitarea fructelor și legumelor în recipiente sigilate sau în frigider și aruncând orice produse supra coapte sau deteriorate.
4.Muște de scurgere
Curățarea și igienizarea canalelor de scurgere, eliminarea apei stagnante și reducerea la minimum a surselor de deșeuri organice sunt pași cruciali pentru a scăpa de muștele de scurgere. În plus, poate fi necesară gestionarea profesională a dăunătorilor în cazurile de infestări severe.
5.Peștele de argint
Puteți ține peștii argintii la distanță folosind dezumidificatoare, etanșând fisurile și crăpăturile din pereți și podele și eliminând sursele de hrană. Dacă este necesar, un exterminator poate folosi și aplica insecticide.
6.Gândaci și gărgărițe
Gândacii și gărgărițele pot contamina alimentele cu fecalele lor, vărsând piele și părți ale corpului, făcându-l periculos de consumat pentru oameni. Pentru a preveni problemele cu gândacii de cămară, trebuie să depozitați alimentele uscate corect în recipiente ermetice și să le verificați în mod regulat pentru semne de infestare.
Cheia pentru a ține dăunătorii departe de bucătărie este eliminarea accesului lor la sursele de hrană și apă, de care au nevoie pentru a supraviețui. Acest lucru se poate face prin practicarea unei igienizări excelente în bucătărie:
- Asigurați-vă că ștergeți toate firimiturile și scurgerile de pe podea, blaturile de bucătărie, dulapuri și frigider în timp util. În timp ce câteva firimituri de pe podea de la o prăjitură cu ciocolată ar putea să nu pară mare lucru, servește ca o sărbătoare delicioasă pentru o armată de furnici sau o familie de șoareci.
- Aruncați în mod regulat gunoiul în recipiente sigilate și folosiți recipiente etanșe pentru a depozita alimentele.
- Când cumpărați alimente, acordați atenție termenelor de expirare și optați pentru produse care vin în ambalaje sigilate.
- Păstrați chiuveta de bucătărie curată și fără exces de umiditate, rulând în mod obișnuit colectorul de gunoi și evitând să lăsați vasele îngrămădite pentru perioade lungi de timp.
- Remediați țevile cu scurgeri și desfundați scurgerile de rezervă pentru a evita și mai mult acumularea supărătoare de umiditate.
Pentru a preveni în primul rând insectele de bucătărie să aibă acces în casă, vă recomandăm următoarele:
- Sigilați orice fisuri sau crăpături din jurul exteriorului casei cu un calafat pe bază de silicon, vată de oțel sau o combinație a ambelor.
- Schimbați geamurile deteriorate și instalați plase pentru uși.
Amenințări reprezentate de insectele de bucătărie
Insectele cunoscute că infestează bucătăriile pot contamina alimentele și pot cauza probleme grave de sănătate dacă nu sunt tratate. Se știe că muștele de casă transmit peste 100 de agenți patogeni diferiți, inclusiv tifoidă, salmoneloza și tuberculoza.
Rozătoarele sunt deosebit de supărătoare, deoarece pot răspândi boli, pot aduce purici în gospodărie, iar urina lor poate declanșa reacții alergice la copii.
Gândacii, probabil regii bucătăriei, pot declanșa reacții alergice în timp ce răspândesc șapte agenți patogeni umani, șase viermi paraziți și 33 de tipuri diferite de bacterii.
Dacă găsiți dăunători în bucătărie sau bănuiți o infestare, contactați un profesionist autorizat Mesacco 3D. Un profesionist calificat care va efectua o inspecție în bucătărie pentru a identifica sursa problemei si vă va recomanda un program adecvat de tratament. De asemenea, va căuta acumularea de umiditate din țevile cu scurgeri, semne de deteriorare a produselor alimentare din cămară și multe altele.
Amintiți-vă că insectele de bucătărie nu sunt doar o supărare, ci și un risc pentru sănătate, așa că luați măsuri de precauție pentru a vă menține bucătăria curată și fără insecte, pentru a crea un mediu protejat și sănătos pentru dvs. și familia dvs.
Echipa Mesacco 3D